Waarom wil de gemeente in 2040 al van het aardgas af?
Voor bewoners is het nog onduidelijk waarom de gemeente een hogere ambitie heeft dan de nationale doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn. De gemeente heeft in 2016 de motie aangenomen om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Energieneutraal is niet hetzelfde als klimaatneutraal. Een woning is klimaatneutraal als die alleen duurzame energie verbruikt. Er is dan geen CO2-uitstoot voor die woning. Maar zo’n woning hoeft niet energieneutraal te zijn. De ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2040 is dus een goede stap naar energieneutraal in 2050.
Is duurzaam gas een optie?
De gemeente kijkt naar de verschillende alternatieven van duurzaam gas als vervanging voor aardgas. Er zijn momenteel 2 soorten duurzaam gas: gas geproduceerd uit biomassa (biogas of de bruikbare variant: groen gas) en waterstofgas. Het grote voordeel van het gebruik van duurzaam gas is dat duurzaam gas kan worden getransporteerd over de bestaande infrastructuur van aardgas. Er is momenteel twijfel over het gebruik van biomassa voor duurzaam gas, of dit nu wel echt duurzaam is. De gemeente kijkt naar de voor- en nadelen van het gebruik van biomassa. Maar sluit dit alternatief voor het gebruik van aardgas voor nu nog niet uit. Het gebruik van waterstofgas is momenteel nog niet efficiënt voor de verwarming van woningen, maar is mogelijk in de toekomst wel een interessant alternatief.
Waarom geen pilotwijken?
De gemeente heeft besloten om geen startwijken aan te wijzen, zoals de pilot aardgasvrije wijken in bijvoorbeeld Uithoorn. In plaats daarvan kijken we naar de beste mogelijkheden op wijkniveau en woningtype en krijgt de inwoner zelf de kans om de warmtetransitie op eigen tempo in te zetten.
Is een warmtenet mogelijk voor wijken in De Ronde Venen?
De gemeente heeft een eerste verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor een warmtenet. Uit de inventarisatie komt naar voren dat een warmtenet voor de dorpskern Mijdrecht en voor de lintbebouwing van de Vinkeveense Plassen in principe haalbaar is. De inwoners moeten het echter eens zijn met de aanleg van dit warmtenet. De gemeente beslist de komende 5 jaar over de aanleg van een warmtenet. Mocht je cv-ketel eerder aan vervanging toe zijn en mocht je geïnteresseerd zijn om aan te sluiten op een warmtenet. Neem contact op met Winst uit je eigen woning.
Kan je voor een huis aan de Vinkeveense Plassen oppervlaktewater gebruiken als alternatief?
Voor de Vinkeveense Plassen is het interessant om thermische energie te winnen uit het oppervlaktewater. Er is hier per woning relatief veel water beschikbaar waaruit de warmte kan worden gebruikt. Woningen die direct aan de Vinkeveense plassen staan kunnen met hun warmtepomp aansluiten op het warmtenet gevoed door het warmteverschil uit het oppervlaktewater. Dit is in theorie mogelijk, maar de gemeente moet hiervoor afstemming zoeken met het waterschap.
Is een hybride warmtepomp een goede keuze?
Een hybride warmtepomp is een goede keuze voor onder andere wat oudere woningen. Vaak zijn oudere woningen minder goed geïsoleerd, waardoor nog een hogere temperatuur nodig is om de woning comfortabel te verwarmen. Een hybride warmtepomp gebruikt voor warm tapwater en tijdens de aller koudste dagen nog gas om de woning te verwarmen. Met deze oplossing wordt zo’n 80% aan gas bespaard. Dit betekent dus dat een hybride warmtepomp geen aardgasvrij alternatief is. Echter kan een hybride warmtepomp door gebruik van duurzaam gas, op termijn wel aardgasvrij worden.
Wat is een elektrische warmtepomp?
Een elektrische warmtepomp kan de warmte uit de bodem of uit de lucht gebruiken om uw huis te verwarmen. De gemeente wil een onderzoek uitvoeren naar de technische haalbaarheid van bodemwarmte. Als het technisch mogelijk is om bodemwarmte te benutten wordt gekeken of de aanleg van bodemwarmte lussen wenselijk is en wat de kosten zijn.
Welke mogelijkheden hebben huurders om van hun huis aardgasvrij-klaar te maken?
In de Transitievisie Warmte kijkt de gemeente naar huizenbezitters ook naar de mogelijkheden voor huurders. De gemeente is in gesprek met de woningcorporaties van de gemeente. Momenteel lopen de gesprekken met Groenwest en de gesprekken met Vesteda en Verwellius worden gepland. Tijdens de gesprekken moet het duidelijk worden welke alternatieven de beste optie zijn voor de huurwoningen. De aanlegkosten of aanschafkosten en bespaarde kosten worden meegewogen.
Hoeveel kost het om mijn huis aardgasvrij te maken?
Veel inwoners hebben behoefte om de kosten in te kunnen schatten om het gasgebruik in hun woning te verminderen. In de Transitievisie Warmte komt een routekaart waarin de mogelijkheden voor het type woning en de bijkomende kosten komen te staan.
Ik ben nu al benieuwd naar de mogelijkheden om van het aardgas af te gaan. Waar kan ik terecht?
Om nu al te kijken naar de mogelijkheden voor uw woning kunt u contact opnemen met de Energieke Rondeveners. Met een warmtescan van uw woning met adviesgesprek wordt het voor u snel duidelijk welke stappen u nu al kunt nemen om warmte te besparen. Er zijn al meer dan 400 warmtescans uitgevoerd, wordt uw huis de volgende?
Naast dit lokale initiatief geeft de gemeente haar inwoners ook de mogelijkheid om te praten met onafhankelijk adviseur. De gemeente werkt aan het initiatief van Jouw huis slimmer. Dit initiatief wordt het platform waar inwoners naartoe kunnen gaan voor informatie om gasgebruik te verminderen.
Zetten jullie in op regionale energie?
Een belangrijk punt in de Transitievisie Warmte is om in te zetten op regionale energie. De gemeente vindt het belangrijk om met lokale bedrijven te kijken naar de duurzame mogelijkheden en stappen. Het is goed om te kijken hoe bedrijven en inwoners samen toewerken naar minder gasgebruik.
Staat uw vraag hier niet bij?
Stuur dan een e-mail naar duurzaam@derondevenen.nl. Of bel naar 0297 29 16 16. Wij helpen u graag.