Het vreemdste ding dat de vrijwilligers ooit onder handen hebben gehad, was een kerstmanpop van 1 meter hoog. “Dat was hilarisch”, vertelt vrijwilliger Ron van Vark. “De kerstman hoorde hohoho te zeggen als je op zijn borst drukte. Maar dat gebeurde dus niet meer. Waarschijnlijk een contactje los.”
“Toen hebben we de kerstman moeten opereren. Het was kort na een lockdownperiode. Dus we hebben de nodige veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zoals mondkapjes tijdens de reparatie.” Na een korte, door veel gelach begeleide ‘ingreep’ schalde het hohoho weer door het Repair Café. Operatie geslaagd.
Verspilling van grondstoffen
Van Vark is actief voor het Repair Café sinds Tympaan De Baat in 2014 een schriftelijke oproep deed. De organisatie achter de Rondeveense Repair Cafés was op zoek naar iemand die het Vinkeveense Café verder wilde opstarten. In de maanden daarna groeide het aantal vrijwilligers van 2 naar 11. Van Vark houdt sindsdien de administratie en de boekhouding bij.
Het idee achter de Repair Cafés sprak hem meteen aan: “Hier zorgen we dat dingen niet weggooid worden als ze stuk zijn, maar teruggegeven worden aan de maatschappij. In onze consumentenmaatschappij zijn we gewend aan kopen, kopen, kopen. We staan er niet bij stil dat spullen gerepareerd kunnen worden. Dat is zonde, want zoveel producten op de afvalhoop, dat is een verspilling van grondstoffen.”
Blinkende ogen
Hij heeft het allemaal bijgehouden: inwoners brachten de afgelopen 8 jaar ongeveer 1300 apparaten naar het Vinkeense Repair Café. Ruim 900 daarvan konden de vrijwilligers repareren. 8 van de 11 vrijwilligers zijn heren die met (pre)pensioen zijn en – afgezien van Van Vark – een technische achtergrond hebben.
“Wanneer een kapot apparaat binnengebracht wordt, beginnen hun ogen te blinken. Als we de eigenaar vragen wat het probleem is, zegt die vaak: Hij doet het niet meer. En dan hoor je onze techneuten denken: Dat zullen we nog weleens zien. Het is hun beroepseer te na dat ze een apparaat niet aan de praat krijgen. Dat lukt in gemiddeld 70 procent van de gevallen.”
Broeken korter maken
Ook zijn er 3 dames actief als vrijwilliger. “Ze verstellen kleding, maken broeken korter, zetten een nieuwe ritssluiting in een kledingstuk, repareren scheuren... En mensen die nooit geleerd hebben hoe ze moeten naaien, kunnen gerust even meekijken hoe onze dames dat doen. Misschien kunnen ze er wat van opsteken.”
De werkzaamheden van de vrijwilligers zijn gratis, voor nieuwe onderdelen moet wel betaald worden. Wie tevreden is over een reparatie, kan een bijdrage doen in de fooienpot, maar het is absoluut niet verplicht. Van de fooienpot gaan de vrijwilligers 1 of 2 keer per jaar ‘een broodje eten.’
Lekker bijkletsen
Niet alleen voor de vrijwilligers is gezelligheid belangrijk. “De Repair Cafés hebben ook een sociaal-maatschappelijke functie. Vinkeveners die elkaar al jaren kennen, komen elkaar hier tegen. Ze komen voor een reparatie, maar nemen ook de tijd om even lekker bij te kletsen. Sommige mensen komen alleen voor een praatje en een bakkie koffie of thee. Dat is prima, daar zijn wij ook voor.”
Wereldwijde organisatie
Repair Café is een wereldwijde organisatie de werkt aan een duurzame toekomst waarin grondstoffen telkens weer opnieuw worden gebruikt. Behalve in Nederland zijn er Repair Cafés in onder meer België, Frankrijk, India, de VS en Japan.
De Ronde Venen heeft Repair Cafés in Abcoude, Baambrugge, Mijdrecht en Vinkeveen. Voor meer informatie klik op de button hieronder.
Meer informatie