De gemeente zet zich op verschillende manieren in om autogebruik te verduurzamen. Eén van de maatregelen is het plaatsen van elektrische laadpalen verspreid over de gemeente. Een andere maatregel is het gebruik van deelauto’s. Als meerdere inwoners van één auto gebruik maken is dat efficiënter dan als inwoners allemaal apart een auto aanschaffen die dan voor een groot deel van de tijd stilstaat. Ook wordt veel minder parkeerruimte in beslag genomen als inwoners een auto delen. De verwachting is dat de deelauto met name interessant is voor inwoners die een tweede auto overwegen. De deelauto is de eerste in Mijdrecht. In Abcoude staan al geruime tijd twee deelauto’s. Dit is recent uitgebreid.
Gebruik deelauto stimuleren
Wethouder Schuurs: ,,Deze eerste deelauto in Mijdrecht is een eerste en kleine stap, dat besef ik heel goed. Het is niet dé oplossing voor allerlei uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. We willen het gebruik van een deelauto stimuleren. Daarom hebben we een plek goed in het zicht langs de Rondweg gekozen als parkeerplek voor de wagen, vlakbij de bushalte. Als veel inwoners van de deelauto gebruikmaken, dan wordt het ook interessant deelauto’s op andere plekken neer te zetten in de gemeente. De prikkel om met name een tweede auto te kopen, die dan voor een groot deel van de tijd stilstaat, wordt dan minder. Het is dan eenvoudiger, aantrekkelijker en goedkoper om van de deelauto gebruik te maken.’’
De deelauto is van Greenwheels. Inwoners die van de auto gebruik willen maken kunnen zich aanmelden via de website van Greenwheels en de app downloaden. Met behulp van de app kan de wagen makkelijk worden gereserveerd. De kosten variëren van 3 tot 6 euro per uur en van 24 tot 34 cent per kilometer.
Milieuwinst deelauto
Deelauto’s helpen om de milieuschade door autovervoer te verkleinen. Gebruikers van deelauto's rijden gemiddeld 15 tot 20 procent minder kilometers dan autobezitters. Ook de mensen die nog geen auto hadden en nu rijden in een deelauto zijn meegeteld in deze berekening. Verder zijn deelauto's van bedrijven vaak nieuwer en kleiner dan de gemiddelde auto, waardoor ze schoner zijn en minder brandstof gebruiken. Het aandeel volledig elektrische auto’s is bij deelauto’s 4 keer zo groot als het totale Nederlandse wagenpark. Door deelauto's zijn er ook minder auto's nodig, en dus minder grondstoffen en energie voor productie en sloop. Alles bij elkaar stoot een deelautogebruiker jaarlijks zo'n 175 tot 265 kilo CO2 minder uit dan een autobezitter; dat is een vermindering van zo'n 8 tot 13 procent. Ook de luchtvervuiling daalt door autodelen, met 13 procent per autodeler per jaar.