Veel Amsterdammers en inwoners van buurgemeenten droegen bij aan dit afwegingskader
Dit deden zij door mee te doen met workshops, online vragenlijsten en klankbordgroepen. In het afwegingskader is alle input verwerkt, om recht te doen aan de zorgen en uitdagingen die bestaan rond de plaatsing van windmolens. Het is geen afwegingskader in klassieke zin, maar een inventarisatie van thema’s en onderwerpen die in het vervolgproces aan de orde zullen komen. Een suggestie wordt nu al door wethouder Van Doorninck van gemeente Amsterdam omarmd: een plan-MER (Milieu Effect Rapportage) voor de zoekgebieden voor windmolens.
Meer informatie over het proces in Amsterdam
Extra onderzoek naar windmolens in Amsterdam
Voor elk nieuw windmolenproject wordt er een milieueffectrapportage (MER) gemaakt. Dit wordt ook wel een project-MER genoemd. Zo worden alle mogelijke effecten en gevolgen van windmolens op onder andere gezondheid en natuur in kaart gebracht.
Tijdens de reflectiefase is vanuit de klankbordgroepen het advies gekomen om niet alleen een project-MER, maar ook een plan-MER op te stellen. Dit is dan een milieueffectrapportage voor de zoekgebieden voor windmolens samen. Zo worden onder andere mogelijke effecten op veiligheid en geluid onderzocht. Op deze manier krijgen we nog eerder inzicht in de samenhang van de effecten van windmolens. Pas na dit extra onderzoek kunnen initiatiefnemers voor nieuwe windmolenprojecten in gemeente Amsterdam aan de slag.
De eerste stap, voor het maken van een plan-MER, is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opstellen. Deze notitie is een overzicht van wat er onderzocht moet worden voor het maken van de plan-MER. We houden u hiervan op de hoogte.
Lees verder