In de reflectiefase geven inwoners, deskundigen en belanghebbenden hun mening en advies via verschillende activiteiten. Met de opbrengst daarvan maakt gemeente Amsterdam een afwegingskader dat later wordt gebruikt bij het bepalen of er wel of niet windmolens komen op een bepaalde locatie. Daarna maken zij afspraken over samenwerking met partners en belanghebbenden, en over sturing door de gemeente Amsterdam. Verder stellen ze klankbordgroepen samen waaraan belangenorganisaties met verschillende perspectieven kunnen deelnemen.
Uw mening geven
De gemeente Amsterdam wil graag input ophalen bij inwoners. Zoals behoeftes en zorgen over het plaatsen van windmolens. Ook ideeën en vragen zijn welkom. Bijvoorbeeld over gezondheid en natuur. Hiervoor organiseert gemeente Amsterdam verschillende activiteiten, zoals workshops over de leefomgeving en een online vragenlijst.
Meedoen met workshops over leefomgeving
Gemeente Amsterdam houdt workshops voor bewoners in en rond de zoekgebieden voor windmolens. Op die manier wil Amsterdam informatie ophalen over de buurt waar deelnemers wonen en/of recreëren. De workshops vinden plaats in november.
Deelnemen aan een klankbordgroep
Bewoners, deskundigen of belanghebbenden die een groep vertegenwoordigen kunnen zich aanmelden voor deelname aan een klankbordgroep. Verschillende klankbordgroepen geven feedback in de reflectiefase. Zij geven ook aan wat zij belangrijk vinden in het proces om windmolens te plaatsen. De groepen bestaan uit 15 mensen die de verschillende belangen vertegenwoordigen. Het Nederlands Platform Burgerparticipatie Overheidsbeleid geeft advies over de samenstelling van de groepen. Er is een stedelijke klankbordgroep en voor de zoekgebieden in Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost heeft gemeente Amsterdam een lokale groep.
Aparte klankbordgroepen gaan zich buigen over de thema’s gezondheid, natuur en leefomgeving. De aantal keren dat er bijeenkomsten zijn of in welke vorm, verschilt per groep. Vanaf half november komen de groepen ongeveer 3-5 keer bij elkaar, zoveel mogelijk in fysieke bijeenkomsten.
In de Krant Amsterdam stond dat er klankbordgroepen opgericht zijn over windenergie. Deze groepen zijn er nog niet, maar binnenkort start gemeente Amsterdam de werving voor deze groepen.
Wilt u op de hoogte blijven over de zoektocht van gemeente Amsterdam?
Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Amsterdam over windmolens of houd de website van Amsterdam in de gaten.
Vervolg op de reflectiefase
Na de reflectiefase volgt de planfase. Hiervoor kunnen initiatiefnemers van windenergieprojecten zoals bewonerscoöperaties, zich bij de gemeente Amsterdam melden. Daarna wordt in samenwerkingsverband een plan gemaakt, met onder andere een milieueffectrapportage. Over windmolens op een specifieke locatie wordt voor eind 2024 besloten. Pas daarna volgt de uitvoeringsfase. De nieuwe windmolens moeten uiterlijk 2030 klaar voor gebruik zijn.