Voor Abcoudenaar Bart Verhaar en zijn gezin was het mooiere uitzicht een belangrijke reden om mee te doen aan de vergroeningsactie. Boven op de uitbouw aan de achterkant van zijn huis staat een ‘kruidenmix’ van bloeiende planten.
“Het ziet eruit als een bloementuintje met ongeveer kniehoge begroeiing, dus we kunnen het ook vanuit de achtertuin zien. Er komen ook bijen, vlinders en anderen insecten op af. De kruidenmix is duurder dan sedum, maar leuker om te zien.” Op een grotere uitbouw aan de zijkant van het huis groeit sedum.
Goed gevoel
De isolatiewaarde van het groen op het dak was een andere reden. “Het geeft een goed gevoel om bij te dragen aan de duurzaamheid van onze omgeving. Wij willen graag aangenaam wonen met zo min mogelijk impact op het milieu. Ons jaren 60-huis hebben we in stapjes laten isoleren en dubbel glas laten plaatsen. Verder hebben we overal led-verlichting.”
Minimaal onderhoud
“Je dakconstructie moet er wel op berekend zijn. Als dat zo is – zoals bij ons – dan zijn er eigenlijk geen nadelen aan groene daken. Het groen is mooier om te zien, je dakbedekking gaat langer meer, je wijk wordt er groener van en het onderhoud is minimaal.”
Een groot voordeel is ook dat het dak de overlast van overtollig regenwater beperkt, zegt Verhaar. “Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook natter. Terwijl in de bebouwde omgeving steeds minder groen beschikbaar is. Een groen dak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Dus je verkleint daarmee de kans op wateroverlast in je directe omgeving.”