Om de klimaatdoelstellingen te halen heeft de Rijksoverheid besloten dat Nederland aardgasvrij moet worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat we voor onze woningen, scholen, winkels, kantoren en andere gebouwen opzoek moeten naar een andere warmtebron. Tijdens de 2 webinars gaven wij onze inwoners informatie over hoe wij stap voor stap aardgasvrij worden. De hele presentatie 'Hoe maken we De Ronde Venen aardgasvrij in 2040' vindt u hier.
Hoe maken we De Ronde Venen aardgasvrij in 2040?
Hoe we De Ronde Venen aardgasvrij wordt beschrijven we in een document. Dit document heet de Transitievisie Warmte. Elke gemeente in Nederland moet voor 2022 een visie hebben. En daarmee een beeld schetsen over hoe de route naar een aardgasvrije gemeente eruitziet.
Veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen
Uw mening is belangrijk voor onze route naar een aardgasvrije gemeente
Gemeente De Ronde Venen wil deze visie niet zonder inwoners maken. Daarom organiseren we de komende maanden verschillende momenten om inwoners te informeren. En uw input te vragen voor de transitievisie. De webinar over de verschillende technische mogelijkheden vormde het startpunt van dit project.
Hoe kunt u meedenken?
Begin 2021 houdt de gemeente weer een digitale bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst gaan we uitgebreider in op de mogelijke technieken per wijk. En de route naar een aardgasvrij De Ronde Venen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan een klankbordgroep. Wilt u hieraan deelnemen? Dan krijgt u 2 keer de mogelijkheid om via een vragenlijst uitgebreider te reageren op de onderdelen uit de transitievisie.
Gemeente helpt inwoners hun huis te verduurzamen
Belangrijk om te weten is dat gemeente De Ronde Venen inwoners op dit moment niet kan verplichten om aardgasvrij te worden. De meeste aandacht ligt daarom op de korte termijn op woningen klaar te maken om het van aardgas af te gaan. Dit houdt in dat we kijken hoe we de warmtevraag omlaag kunnen brengen door kleine stappen (deuren dicht, ’s nachts thermostaat omlaag). Maar ook om bij verbouwplannen de woning beter te isoleren. En als inwoners nieuwe keuken of vloer willen deze te voorzien van inductie en vloerverwarming. Op deze manier gaat niet alleen de energierekening omlaag, maar zijn woningen ook klaar voor een aardgasvrij oplossing in de toekomst.
Hoe die aardgasvrije toekomst er precies uit gaat zien is nog onzeker
Wat we wel weten is dat dit een combinatie gaat worden tussen verschillende technieken. Waar nu bijna elke inwoner op aardgas is aangesloten kan het straks zo zijn dat de ene inwoner een andere techniek heeft dan zijn buurman. Welke techniek voor welk soort woning geschikt is hangt af van de locatie van de woning en de warmtevraag die de woning nog heeft na het isoleren. Over het algemeen geldt daarbij het volgende uitgangspunt:
Goed geïsoleerde woningen (energielabel B of beter) Deze woningen kunnen vaak individueel overstappen op een warmtepomp. In wijken met veel woningen dicht op elkaar kan een lage temperatuur warmtenet mogelijk interessant zijn.
Minder goed geïsoleerde woningen (energielabel C of slechter) Deze woningen hebben behoefte aan wat hogere temperatuur warmte. Op individueel niveau is een hybride warmtepomp hierbij een goede optie. Hierbij verkleinen we de aardgasvraag en kan de overgebleven gasvraag in de toekomst vervangen worden door een duurzaam gas. Voor de woningen in grotere kernen geldt daarnaast dat een warmtenet met een hogere temperatuur mogelijk interessant is.
Uiteraard zijn er meer technieken
Denk bijvoorbeeld aan houtpelletketels met goede fijnstoffilters voor afgelegen woningen in het buitengebied en innovatieve oplossingen zoals het terugwinnen van warmte uit melk bij melkveebedrijven. Wilt u als inwoner op de korte termijn al aardgasvrij worden dan is de aankoop van een warmtepomp op dit moment het meest interessant.
Benieuwd of uw woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming?
Om te controleren of uw woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming kunt u uw woning voor een korte periode verwarmen op 50 graden, door uw bestaande cv-ketel hierop in te richten. Blijft het klimaat in uw woning de weken waarop u de temperatuur omlaag heeft gedraaid prettig? Dan weet u dat uw woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Is dit niet het geval? Dan heeft uw woning een hogere warmtevraag en is een hybride warmtepomp een goede optie.
Veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen
Meer weten over verschillende technieken?
Voor meer informatie over de verschillende technieken. En handige tips om uw huis te verduurzamen? Kijk op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/wonen-zonder-aardgas/