Wat betekent aardgasvrij wonen?
Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur afscheid van aardgas. Koken en verwarmen gaat dan niet meer met aardgas. Misschien denkt u ‘Is dat wel te doen? Wie betaalt dat?’ of ‘Het kan me niet snel genoeg gaan!’.
We weten nog niet precies hoe we onze wijken aardgasvrij gaan maken. Ondertussen gebeurt er veel in Nederland. We ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt steeds beter om warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater.
Doel is om in 2040 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.
Hoe denken onze inwoners over aardgasvrij wonen?
In juni hebben we onze inwoners gevraagd hun mening te geven over aardgasvrij wonen. 843 inwoners (454 van het inwonerpanel) hebben de vragenlijst ingevuld. Uit de resultaten van de vragenlijst blijkt dat het grootste deel van de inwoners de overstap naar een alternatief voor aardgas het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Daarentegen zijn er al wel veel inwoners bewust bezig met energiebesparing, bijvoorbeeld door de woning beter te isoleren of korter te douchen. Voor de overstap naar aardgasvrij worden vooral de hoge kosten en de mogelijke bijkomende verbouwingen in huis gevreesd. Een deel van de inwoners geeft ook het advies mee om als gemeente de overstap naar aardgasvrij nog even af te wachten om mogelijke toekomstige betere/goedkopere innovatieve technieken nog toe te kunnen passen. Het is mooi om te zien dat best een groot aantal inwoners wil samenwerken met de buren in de overstap naar een alternatief voor het aardgas. Een overzicht van de resultaten van de vragenlijst kunt u zien in deze infographic,
Transitievisie Warmte
Hoe en in welke volgorde buurten van het aardgas af gaan, onderzoeken we. Ook bekijken we welke aardgasvrije oplossing per buurt het beste past. De resultaten komen in de Transitievisie Warmte. Elke gemeente moet in 2021 een Transitievisie Warmte klaar hebben.
In dit document staat per buurt wanneer die waarschijnlijk aardgasvrij wordt. Komt er één oplossing voor de hele buurt tegelijk? Of is het handiger om het per woning te regelen, bijvoorbeeld via warmtepompen. We verwachten de eerste versie van de Transitievisie in de zomer van 2021.
Wat vindt u belangrijk? Laat het ons weten!
We horen graag hoe bewoners en ondernemers in De Ronde Venen kijken naar de overstap naar aardgasvrij. Op 22 en 26 oktober en 2 november organiseren we bijeenkomsten als onderdeel van het opstellen van de Transitievisie Warmte. We praten u dan bij over de mogelijke scenario’s die wij als gemeente kunnen volgen om een aardgasvrije gemeente te worden. Als inwoner van de gemeente bent u uitgenodigd om deze avonden te bezoeken, vragen te stellen en mee te denken. Uiteraard zorgen we ervoor dat iedereen zich kan houden aan de coronamaatregelen van het RIVM. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang een uitnodiging zodra de tijden, locaties en het programma van deze bewonersavonden bekend zijn.