Nederland gaat van het gas af. Dit betekent dat we straks op een andere manier ons huis en water moeten verwarmen en op een andere warmtebron gaan koken. We stappen over op een alternatief voor aardgas. En we zorgen ervoor dat we onze woningen en gebouwen beter isoleren.
Iedere wijk is anders en vraagt om een andere aanpak
De afgelopen maanden hebben we samen met onderzoeksbureau CE Delft, woningcorporatie GroenWest en netbeheerder Stedin onderzoek gedaan naar de alternatieven voor aardgas binnen de gemeente. In dit onderzoek is gekeken naar de technische mogelijkheden en de daarbij komende kosten voor alle alternatieven voor aardgas voor iedere wijk of buurt. Iedere wijk of buurt is anders en heeft zijn eigen mogelijkheden en kansen. Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Lees dan hier de onderzoeksresultaten.
Lees de onderzoeksresultaten
Onderzoeksresultaten komen in de Transitievisie Warmte
Samen met de uitkomsten van de vragenlijst over een aardgasvrije gemeente en de gesprekken met inwoners tijdens de bewonersavonden in het najaar vormen de onderzoeksresultaten een belangrijke bron voor de Transitievisie Warmte. De Transitievisie Warmte is een belangrijke stap in de richting van het worden van een aardgasvrije gemeente. Alle gemeenten in Nederland zijn vanuit het Rijk verplicht om voor eind 2021 een Transitievisie Warmte te hebben vastgesteld. In dit document staat beschreven wanneer welke wijken of buurten van het gas af kunnen. Voor de wijken of buurten die voor 2030 van het gas af gaan maken wij ook de mogelijke -alternatieven voor aardgas bekend.
We zetten in deze visie de route uit voor de komende jaren. Deze routekaart willen we samen met onze inwoners gaan bepalen. Want samen met u gaan we de route naar een aardgasvrije gemeente bewandelen. Daarom is het belangrijk dat wij met u in gesprek gaan. Pas nadat we een compleet beeld hebben van de wensen van onze inwoners maken we de Transitievisie Warmte definitief en stellen we het voor aan de raad.
Schaarse, duurzame bronnen en de kosten van overgang naar een aardgasvrije gemeente
Bij het maken van een keuze voor een alternatief voor aardgas letten we op 2 belangrijke onderwerpen: schaarse, duurzame bronnen en de kosten van de overgang naar een aardgasvrije gemeente. Zo is een belangrijke beperking in de keuze voor warmtetechnieken de beschikbaarheid van energiedragers, zoals warmte, groengas en waterstof. De toewijzing van energiedragers wordt in een vervolgtraject bepaald. Daarnaast kan op basis van kosten de keuze voor een bepaalde warmtetechniek in een bepaalde wijk onaantrekkelijk zijn.
Kosten van de oplossingsrichtingen
Om inzichtelijk te maken welke warmteoptie financieel interessant is voor welke buurt, is zowel berekend wat de nationale kosten als de eindgebruikerskosten van de verschillende opties zijn.
Kansenkaarten per wijk/buurt
In de keuze van in welke volgorde de buurten van het gas afgaan kan gekeken worden naar technisch-economische en sociale factoren, die een mogelijke kans bieden om te starten. In dit afwegingskader worden zeven technisch-economische kansenkaarten gepresenteerd. Door deze te combineren komen enkele specifieke kansen naar voren.