“Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar zo’n twee miljoen klanten. In de hele provincie Utrecht zijn wij netbeheerder. Ons elektriciteitsnet is ongeveer net zo groot als de omtrek van de aarde. Voor gas is dat circa de helft. Om de energietransitie zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat er een realistisch en duidelijk plan ligt met voldoende zekerheid over transportinvesteringen.
Klimaatneutraal zijn als gemeente is een mooi doel; kies daarbij een jaartal dat haalbaar is, dat voorkomt teleurstellingen. De gemeente De Ronde Venen heeft realisme met de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2040. Daarbij is de informatieverstrekking vanuit de gemeente erg goed, bijvoorbeeld tijdens de bespreking van randvoorwaarden voor zon en wind. Doordat de gemeente bewoners en ondernemers goed betrekt bij het proces merk je dat het kennisniveau omhoog gaat.
Dit haalt misvattingen uit de wereld. Wij merken dat er nog veel misvattingen zijn als het om de energietransitie gaat. Zo denken sommige mensen dat waterstof een energiebron is. Dit is niet zo; het is net als elektriciteit een energiedrager, dat wil zeggen waterstof moet eerst gemaakt worden met behulp van energiebronnen zoals zon en wind.
Wij als netbeheerder brengen graag onze kennis mee tijdens gesprekken over energietransitie. Het helpt daarbij als mensen zich verenigen in bijvoorbeeld coöperaties voor zonnevelden of windmolens. Wij (en ook de gemeente) kunnen dan met de coöperatie in gesprek. Zo krijgen coöperatie-leden meer kennis en meer duidelijkheid over wat er wel en niet kan, zonder dat er individuele gesprekken met 2 miljoen klanten nodig zijn.
Drie onderdelen van de transitie komen in alle gemeenten terug: duurzame elektriciteitsproductie, verwarmen zonder aardgas en elektrisch rijden. Het is belangrijk die onderdelen in samenhang te zien. Alle drie betekenen namelijk voor het elektriciteitsnet: investeren in dikkere kabels en meer of grotere transformatorhuisjes.
Stedin vindt het belangrijk dat deze investeringen voor inwoners zo prettig mogelijk verlopen. En omdat het om publiek geld gaat, ook zo efficiënt mogelijk. Als de straat over twee jaar open gaat, laten we dat dan niet over vijf jaar weer moeten doen omdat we dan pas ontdekken dat er extra laadpalen nodig zijn. We werken daarbij ook samen met andere ‘grondroerders’ zoals water- en telecombedrijven. Als dan toch de straat open moet, pakken we het liefst alles in één keer aan.
Vanuit de gemeente hebben we duidelijkheid nodig zodat wij de investeringen kunnen verantwoorden en faseren in ons verzorgingsgebied; naast De Ronde Venen willen we ook de (tientallen) andere gemeenten in ons verzorgingsgebied goed bedienen!”
Huub Halsema, Stedin