Groep betrokken inwoners
“De kracht van Energieke Rondeveners is om klimaatmaatregelen laagdrempelig en behapbaar voor inwoners te maken. Wij zijn een groepje betrokken burgers die, helemaal vrijwillig, als een smeerolie fungeert om mensen mee te krijgen en nieuwe ideeën aan te brengen. Inmiddels zijn we een jaar bezig en worden we steeds vaker gevonden. Zo bleek het aanbieden van gratis warmtescans een schot in de roos. Door dit voor inwoners van De Ronde Venen te faciliteren, werden de ambities uit het Klimaatakkoord ineens zichtbaar, praktisch en kwam het voor mensen heel dichtbij.
We hebben 180 woningen bezocht en met een infraroodcamera opnames gemaakt. Zo zagen de bewoners precies waar de warmte weglekt. Aan de hand van praktische tips konden ze hun huis verduurzamen. Iedereen reageert zo enthousiast dat we dit opnieuw gaan aanbieden. Zo zijn er tal van voorbeelden die je als inwoner heel makkelijk zelf kunt doen of waar je je bij aan kunt sluiten als het gaat om energie opwekken, afvalscheiding en mobiliteit. Denk aan de actie Steenbreek waarbij je voor elke tegel die je uit de tuin haalt, een plant terugkrijgt. Door de droogte afgelopen jaar en alle gevolgen is dit bij meer mensen op de radar gekomen."
Het mag wel wat ambitieuzer
"Het is heel gedurfd van de gemeente om de stap te zetten naar klimaatneutraal in 2040, maar het mag wat ons betreft nog ambitieuzer. Met alleen zonnepanelen op daken, redden we het niet. Het is voor de hand liggend dat we over zonneweides en windmolens na moeten denken. Bedenk dat het acht jaar duurt voordat een windmolen er daadwerkelijk staat. Voordat er duurzame stroom wordt opgewekt, zijn we heel wat jaren verder. Laten we gevoelige onderwerpen als de uitbreiding van Schiphol en biodiversiteit niet uit de weg gaan. Het is daarbij belangrijk dat de gemeente over haar eigen grens kijkt en dit regionaal oppakt. Dit raakt iedereen, ook onze buurgemeenten."
Energieke Rondeveners betrekt en verbindt inwoners
"Het klimaat kan heel makkelijk een splijtzwam zijn, maar als Energieke Rondeveners zoeken we voortdurend naar manieren om juist de sociale cohesie te versterken. Iets sympathieks als de warmtescan zorgt voor veel betrokkenheid en verbindt bewoners. Wij zien geen weerstand maar juist veel betrokkenheid. Het is verbazingwekkend hoeveel er al wordt gedaan door mensen. Zo zijn op dit moment de meeste mensen heel bewust bezig om van het gas af te stappen. Wij bieden praktische handvatten en voorbeelden op onze website. We zijn geen technische experts maar we kunnen wel inwoners op weg helpen. Het is belangrijk voor onszelf en voor onze kinderen om onze voetafdruk te verkleinen. De kunst is om datgene te doen wat bij jou past.”