“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader begon dit demontagebedrijf in 1965. In de jaren tachtig werd hij zich bewust van de na- en voordelen van milieu-eisen en koos er bewust voor om hierin te investeren. Als eerste in Nederland voldeed Brabebo al aan de nieuwste milieueisen en wetgeving. We waren geen slopers meer, maar demonteurs. Auto’s demonteren we sinds die tijd op een milieuvriendelijke manier. We recyclen de auto voor 98,6 procent waarvan meer dan 65 procent van de materialen wordt hergebruikt. Mijn overtuiging is dat we voor een duurzame leefomgeving, energiek moeten sturen naar een circulaire economie.
Mensen moeten altijd lachen als ik weer over een smeltende ijskap of over de opwarming van de aarde begin. Dan zeggen ze: “Daar heb je Gerry weer hoor met het milieu!” Ik zie gewoon een grote taak voor ons: bewustwording creëren bij jongeren. We leven in een wegwerpmaatschappij en voor de toekomst is het van belang dat ze leren om dingen her te gebruiken. Dat is iets waar ik me heel erg voor inzet, denk aan het opzetten van een Recycleplein ‘Afval heeft de toekomst’ op de komende Techniek Driedaagse. Scholieren uitdagen om met een praktische oplossing te komen voor iets wat eigenlijk afval is. Alleen al dat creatief bezig zijn en erover nadenken, leidt ergens toe.
Het is dan ook een mooie ambitie van de gemeente Ronde Venen om klimaatneutraal te zijn in 2040. Het beeld bestaat dat ondernemers niet zoveel hebben met het klimaat, maar samen met een diverse groep gedreven ondernemers zijn wij echt voortrekkers in De Ronde Venen. Dat zorgt voor verbinding en geeft energie. Het zou mooi zijn als de gemeente dat nog meer ondersteunt door bijvoorbeeld initiatieven voor een duurzame circulaire economie te promoten en goed te kijken naar innovaties op de lange termijn. Voor onszelf is dat de uitdaging hoe om te gaan met de demontage van elektrische voertuigen als dat aantal in de toekomst groeit?
Wat te denken van de te verwachte behoefte aan elektriciteit en energie. We ontkomen niet aan vele windmolens en zonneweides. Ik snap dat het voor de agrariërs in onze omgeving, die het al moeilijk hebben met alle wet- en regelgeving, best aantrekkelijk is om een stuk grond beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar hoe zit het dan met de flora en fauna? Wat zijn de gevolgen op lange termijn voor de grond als er geen zonlicht meer bij komt door al die platen? We moeten er voor waken dat we in de flow van milieudoelstellingen ondoordachte beslissingen nemen.
Dit jaar bestaat Brabebo alweer 54 jaar en mijn vader is al lang geleden overleden, maar nog steeds staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het zit gewoon in onze genen.”
Gerry Bras, Brabebo