“De Natuur en Milieufederatie Utrecht werkt aan een mooie en duurzame provincie Utrecht en dus ook in De Ronde Venen. De kracht zit in onze aanjagende en verbindende rol in het proces naar een klimaatneutrale gemeente in 2040. Een duurzaam beleid biedt idealiter ruimte voor lokale burgerinitiatieven. Zo ondersteunen we burger-energiecoöperaties die zonnevelden en/of windmolens willen ontwikkelen.
Provincies en grote steden zijn al langer bezig met het klimaatvraagstuk en plannen om klimaatneutraal te worden. Het is dan ook heel stoer dat De Ronde Venen als een van de kleinere gemeenten het heeft aangedurfd om deze ambitie vast te stellen. Bovendien ook heeft weten te vertalen naar een concreet doel voor het opwekken van duurzame elektriciteit in 2040. Naast de huidige vraag zal daar nog de vraag voor elektrisch vervoer en verwarming door warmtepompen bijkomen. Het heeft nogal wat gevolgen als je zoiets zegt. Je kunt alle daken benutten voor zonnepanelen, veel besparen en gebruik maken van innovaties, maar dan nog heb je zeker tien windmolens nodig. Dat vooruitkijken en anticiperen op innovaties laat zien dat er een ambitieuze raad en een dappere wethouder voor deze zaak staan.
Iedereen merkt dat de energietransitie gaande is. De een doet er zelf al wat aan door te letten op vleesconsumptie of hoe je je verplaatst en weer een ander verzet zich ertegen. Wat je er ook van vindt, het gaat hoe dan ook gebeuren. Wij proberen mensen daarom zoveel mogelijk erop te wijzen dat als je nu zaken niet goed regelt en afdwingt, het de vraag is of je als gemeenschap er goed vanaf komt. Zorg dat ook de lusten in het gebied blijven en niet alleen de lasten. Als jij als inwoner geen actie onderneemt dan doet een commerciële ontwikkelaar en/of een (hogere) overheid het wel.
Participatie is heel belangrijk. Richt coöperaties, collectieven of verenigingen op en zorg dat je aan tafel zit bij de gemeente en/of een commerciële partij. Als er dan toch windmolens of zonnevelden komen, voer dan een goed gesprek, bepaal samen de regels en zoek de beste plek. De provincie heeft budget beschikbaar gesteld waarmee energiecoöperaties die windmolens of zonnevelden willen ontwikkelen, ondersteuning kunnen krijgen voor professionals. Ook de politiek ziet in dat je zo’n doel niet – puur - op vrijwillige basis voor elkaar krijgt.
De Natuur en Milieufederatie is er voor advies en coaching. Er zijn veel succesvolle voorbeelden, zowel landelijk als in de provincie Utrecht, waarbij door lokaal eigendom het rendement in het gebied blijft. Geld dat je voor collectieve doelen kunt gebruiken: van sneller internet in het buitengebied tot aan financiële hulp voor minder bedeelden om hun huis te verduurzamen. Een beetje molen levert één a twee ton per jaar op. Stel dat je er 10 neer zet in je gemeente, reken maar uit! Het is dus zeker de moeite waard om naar de bijeenkomsten van de gemeente te gaan en je als inwoners van de gemeente te organiseren!”
Ieke Benschop, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU)