Rein Kroon zei bij de opening: “Ik ben trots op de deelname van deze 42 bedrijven en stel voor de doelstelling voor 2019 te verhogen naar 100 aangesloten bedrijven.”
De bedrijven die zich hebben aangesloten kunnen deelnemen aan werkgroepen en worden uitgenodigd voor presentaties en bedrijfsbezoeken. Zo inspireren bedrijven elkaar onderling, maken gebruik van elkaars kennis en productiestromen en dagen elkaar uit in duurzaamheid en energiebesparing.
Het manifest is opgesteld door een kerngroep van 15 duurzame ondernemers. Zij hebben positief gereageerd op het verzoek van de gemeente om bij te dragen aan een duurzame en klimaatneutrale gemeente. De gemeente ondersteunt de bedrijven bij hun ambities in duurzaamheid en draagt bij aan de organisatie van bijeenkomsten en meetings over onderdelen van duurzaam ondernemen.
Keynote spreker was Rob Boogaard, voormalig CEO van Interface tapijttegels. Hij heeft er met zijn medewerkers voor gezorgd dat de fabriek klimaatneutraal en bijna zonder grondstoffen werkt. Zijn les is dan ook : duurzaamheid is noodzakelijk en levert winst op voor het bedrijf. In geld en klanten. Nieuwe tapijttegels worden gemaakt uit oude tegels, die dus weer worden opgehaald. Ook gebruiken ze afvalnylon.
Een mooi voorbeeld is het gebruik van oude nylon visnetten die rondom de Filipijnse eilanden werden afgedankt. En daarmee alle kusten vervuilde. Een medewerkster zag dit op haar reis en zorgde ervoor dat vissers deze netten inzamelden en per container lieten afvoeren. Het levert hun geld op en de fabriek nieuwe grondstof. In eerste instantie leek dit het bedrijf meer te kosten dan op te leveren, maar ze namen het risico. De actie leverde het bedrijf veel steun op van de pers en van nieuwe klanten. En het bedrijf werd voor slimme mensen een leuk bedrijf om voor te werken.
Ook meedoen met uw bedrijf? Meld u aan!